فاجعه در انتظار صیفی‌کاری نهاوند

گل جالیز زنگ خطری برای صیفی کاری

 

درسال زراعی جاری ۶۵۰ هکتار از اراضی زیر کشت خیار و ۷۵۰ هکتار زیر کشت گوجه رفت که پیش بینی شده است

از این میزان سطح زیر کشت ۴۲ هزار تن خیار و ۸۰ هزار تن گوجه برداشت شود.به ظاهر قضیه که نگاه می‌کنیم امری

بسیار مطلوب است و به نوعی به رونق تولید در شهرستان کمک می‌‌کند، اما عمق مسئله نشان از فاجعه‌ در انتظار

صیفی کاری نهاونددارد .

چرا فاجعه؟

 می‌گوییم فاجعه چرا که کشت خیار و گوجه در حال حاضر در نهاوند در حال نابود کردن زمین‌های کشاورزی، منابع آبی

و کشاورزی می‌باشد.کسانی که دستی در این کار دارند به این مسئله واقف هستند که گل جالیزی که همراه با

بوته‌های خیار و گوجه در زمین رشد می‌کند انگل ریشه گیاهان دولپه است. گل جالیز برگ و سبزینه ندارد و با جذب

آب و مواد غذایی از گیاه میزبان، رشد می‌کند و باعث کاهش رشد و عملکرد و نهایت مرگ میزبان

(خیار،گوجه،هندوانه،بادمجان،گل آفتابگردان) می‌شود. از این روست که در زمینی که خیار کشت می‌شود

تا ۱۳ سال بعد نمی‌توان خیار کشت کرد.

پیش بینی کارشناسان

با توجه به این موضوع، بنابر پیش بینی کارشناسان این حوزه، در چند سال آینده زمینی نخواهیم داشت که خیار

و گوجه و حتی هندوانه درآن کشت کنیم و این به نوعی ممکن است نهاوند را در زمینه محصولات صیفی وابسته

کند حتی در سال جاری هم کشت مقادیر زیادی ازاین محصولات درزمین‌های آبی صورت گرفته است و این برای

منابع آبی هم هشدار بزرگی است چرا که این محصولات پر آب بر هستند و حجم زیادی از منابع آبی را به خود

اختصاص می‌دهد و این درحالی است که در سال‌های اخیر با کمبود منابع آبی مواجه بوده و هستیم.

همه این مسائل و مشکلات درشرایطی است که کشاورزان هم به دلیل نبود وجود بازار فروش ، در بحث کشت

خیار و میزان سودآوری این محصول ناراضی هستند و ادعا می کنند خیارتولیدی‌شان را دربازار فروش، نهایتاً

کیلویی ۵۰۰ ،۶۰۰ تومان می‌فروشند.

سخن سیفی کاران

بهره برداران خیارمی‌گویند:  نه تنها کشت این محصولات برای ما سودآوری ندارد بلکه هزینه‎هایی که صرف

کشت کرده‎ایم هم به ما برنمی‎گردد و دچار ضرر می‌شویم، در حقیقت زمان برداشت محصول بازار تضمین

شده‌ای برای فروش محصولات‌مان وجود ندارد.از این رو به نظر می‌رسد که زمان آن فرا رسیده است که جهاد

کشاورزی ورود کند و چاره‌ای برای این مسئله بیندیشد.

مسئولان جهاد کشاورزی باید با برنامه ریزی صحیح و مدیریت و یا حتی آموزش درست به

کشاورزان، اولاً سعی در حفظ اراضی کشاورزی و منابع آبی کنند ودر مرحله بعد با ایجاد

بازارهای فروش تضمین شده  صادراتی، راه را برای کشاورزان هموار کنند چرا که اگر جهاد

کشاورزی به موقع و به درستی ورود نکند نه تنها منابع آبی را به دلیل مصرف بی رویه از دست

می‌دهیم بلکه تا چند سال آینده زمینی برای کشت این محصولات نخواهیم داشت و مجبور

به وارد کردن این محصولات خواهیم شد، از طرفی کشاورزانی هم که از این راه تأمین معاش

می‌کنند به سود لازم نمی‌رسند و به ناچار کشاورزی را کنار گذاشته و به کارهای دیگر روی خواهند

آورد که این خود باعث می‌شود صنعت کشاورزی از رونق بیفتد.

راهکار حفظ اراضی در برابر گل ویران‌گر جالیز

مهدی سیفی کارشناس گیاهان دارویی ومدیر عامل شرکت آنیس گسترغرب  با اظهار نگرانی از وضعیت

فعلی کشت صیفی جات افزود: متاسفانه بسیاری از اراضی کشاورزی دیم ما چون در گذشته خیار کشت

شده در حال حاضر قابلیت کشت خیار را به دلیل روییدن گل های جالیزی ندارند و در این شرایط بهره برداران

اراضی آبی را به این محصولات اختصاص داده اند که این مسأله در دراز مدت نابودی اراضی و تمام شدن

زمین های قابل کشت برای خیار،گوجه و هندوانه را در پی خواهد داشت.

سیفی می‌گوید: راهکارهایی در این زمینه وجود دارد که اگر کشاورزان رعایت کنند می‌شود در زمینی

که خیار کشت می‌شود یک یا دو سال بعد هم خیار و گوجه کشت کنند. از جمله این راهکارها کاشتن

گل آفتابگردان در زمینی است که خیار و گوجه کشت می‌شود.

 ریشه گل جالیزی با ریشه گل آفتابگردان هماهنگی دارد و قسمتی که گل آفتابگردان کشت شود تا ۵

متر، گل جالیزی رشد نمی کند پس اگر کشاورزان در اراضی که خیار،گوجه و هندوانه کشت می‌کنند

به فاصله ۵ تا۶ متر بوته گل آفتابگردان را نیز کشت کنند این آسیب به حداقل می‌رسد، این کاری است

که گذشتگان ما به خصوص در گیان انجام می‌دادند.

سیفی ادامه داد:راهکار دیگر، کاشت فلفل بعنوان تله جالیز است. باید در زمینی که خیار و گوجه کشت

می‌شود فلفل بکارند، فلفل زمانی که سبز می‌شودهمزمان با سبز شدن باعث می‌شود جالیز زمین هم

رشد کند و می‌ توان خیلی راحت جالیزسبز شده را از زمین کند.

راهکاری دیگر

سیفی افزود: تغذیه مناسب هم می‌تواند یک دلیل اصلی برای از بین بردن گل جالیز باشد، امسال بارندگی ها زیاد بود

که باعث شد” PH “خاک زیاد شود لذا باید با تغذیه مناسب مثل آماده سازی زمین با استفاده از گوگرد عالی گرانول و

اسید آمینه  خسارت وارده را کاهش داد.

سیفی می‌گوید: همچنین تناوب کشت مثل کشت کردن ذرت، آفتابگردان، یونجه، بعد ازبرداشت خیارمی تواند در این

زمینه کمک کند، مثلاً اگریکی از این محصولات بعد از برداشت خیار کشت شود حداقل دوسال بعد زمین بازهم  آماده کشت خیار است.

 

وی در پایان هم گفت:جهاد کشاورزی باید ورود کند و به بهره برداران آموزش دهد، چه اینکه رشد

جالیز در زمین‌هایی است که بهره بردار تخصص لازم را ندارد پس در زمینه آموزش، جهاد کشاورزی

باید جدی تر ورود کند و راهکار‌های عملی را برای جلوگیری از رشد گل جالیز در مزارع آموزش دهد

تا از فاجعه ای که در انتظار صیفی جات است جلوگیری شود

فردای نهاوند:

ما هم امیدواریم حالا که نهاوند قطب کشاورزی استان است و بسیاری از همشهریان ما به کشت انواع محصول روی

می‌آورند حداقل جهاد کشاورزی کمک کند این محصولات با کمترین خسارت به اراضی و بالاترین کیفیت تولید شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *